На слици командант тактичке групе 1 пуковник Новица Симић операција „Коридор '92” 

 

Одломак из књиге „Командант”, аутор историчар Др. Бојан Димитријевић

 

Симић га прати до делова 329. оклопне бригаде. Мајор Сузић га дочелике у Посавској Махали и предаје рапорт. „Генерал је тражио да разговара са војницима и да види северну границу. Одвели смо га до скелског прелаза на Сави, код Новог Града. У току разговора са војницима није крио задовољство и стално је напомињао да борбу са непријатељем морамо водити до коначне победе, док непријатеља не дотучемо до ногу. Одредио је да се ту, на том месту, формира прва српска караула. Наредио је да се адаптира већ постојећи објекат за караулу. Оставио је на нас утисак карактерне и одважне личности”.

Потом наилази на тенковску чету која је поседала положаје за одбрану. „Тенкисти га препознаше и колона стаде. Борци поскакаше са тенкова па га опколише. Сваки хоће да га поздрави и загрли... Борци окружили генерала и сви га тапшу, грле, а они гарави, масни, необријани и поприлично подерани. Ниједан нема капу на глави. Нуде му заробљене цигарете и он једну припали... Сликасмо се сви заједно, а ја видим да је враг однио шалу. Дрекнем из свег гласа: 'Испред возила збор!' За тили час тенкисти се постројише испред тенкова и однекуд и капе ставише на главу. Командујем: 'На своја мјеста, пали моторе!' и колона оде као на паради. У пролазу командири војнички руком поздрављају генерала, а он отпоздравља. Кад замакоше, он баци цигарету croatia, погледа ме испод ока о рече: 'Надам се да су бољи борци него што изгледају.' 'Много бољи, господине генерале', рекох поносно”, сећао се мајор Сузић.

Сутрадан хрватска артиљерија туче „прву српску караулу”. Војници се повлаче из ње да би избегли губитке.

Успешним извршењем операције „Коридор” успостављена је компактна територија Српске Републике БиХ. Ослобођено је 760 квадратних километара територије са градовима Модрича, Дервента, Оџак и Босански Брод, као и 16 великих и осам мањих села. Формиране четири нове општине, а властима обе српске државе омогућен је нормалан рад. Обезбеђен је несметан проток људи и средстава од Добоја до Шамца. Омогућен је повратак избеглог српског становништва у ослобођене градове и села. Граница са Републиком Хрватском створена је на реци Сави од ушћа реке Уна до ушћа реке Босне.