Драги моји саборци, јунаци 125. моторизоване бригаде, Приштинског корпуса!

 

Шаљем Вам војничке поздраве из далеке Финске, са жељом да Ваше дружење искористите да се подсетите на славне тренутке, када сте својим животима, исписивали, светле странице нове српске историје и одате дужно поштовање свим погинулим и несталим припадницима Ваше бригаде.

Ваша херојска 125. моторизована бригада је поднела највећи терет у борбама ШТС 1998, а 1999. била на првом појасу бедем одбране државне границе.

Надчовечанском херојском одбраном, често прса у прса, зауставили сте на десетине терористичких хорди са територије Албаније, разибијајући истовремено терористичка упоришта на Ђеравици, у шумама Јуничке планине, Јабланици, Баранском Лугу, Ратишу, Глођану и широм Метохије.

У свакодневним борбама, нарочито током одбране Србије и Косова и Метохије, 1999. погинула су 93 хероја припадника Ваше бригаде, а нестало их је 6. То су највеће жртве које је претрпела нека од јединица у Приштинском корпусу и Трећој Армији. Због тога је Ваша 125. моторизована бригада одликована Орденом народног хероја за допринос у одбрани домовине, при чему сте показали херојизам који ће памтити, савремена српска историја и многе генерације које долазе.

Доказали сте свом народу, родитељима, читавој Србији и свету, како људи надахнути патриотизмом и одлучношћу да бране своју земљу, од обичних људи преко ноћи постану хероји.

 

 

 

Драги саборци, хероји 125. моторизоване бригаде!

Као Ваш командант Приштинског корпуса 1998, затим и командант херојске Треће Армије 1999, поносан сам на све Вас и захвалан драгом Богу који ми је омогућио да командујем таквим јунацима, као што сте били Ви. Херојима за сва времена. 

У околностима којима се сада налазим, често се присећам тих херојсих дана, Вашег јунаштва и дружења са многима од Вас. То ми улива додатну снагу да достојанствено подносим терет незаслужене казне. Као што знате, ја сам осуђен у хашком Трибуналу, вољом светских моћника за злочине који су наводно извршили припадници Треће Армије. Међутим, сам Бог, сви моји најближи сарадници у команди Армије, генерал Лазаревић и сви Ви сте ми сведоци да ја никада и никоме нисам наредио ни одобрио кршење закона и обичаја ратовања и извршење кривичних дела. Напротив био сам најстрожији у санкционисању појединаца који те законе нису поштовали.

Казну издржавам стоички, достојанствено и поносан на све моје војнике и Вас старешине дубоко убеђен да нисте ратни злочинци. У књизи: „Трећа Армија 78 дана у загрљају Милосрдног анђела” чије је штампање у току, описао сам Вашу херојску борбу и све драматичне догађаје у којима сте учествовали. То је мој мали допринос за Ваш херојизам и историјско памћење. Због тога Вас молим да останете јединствени и јаки, уз ову власт која Вас уважава подржава и помење Ваша херојска дела и пале жртве. 
Не дозволите да Вас посвађају хуље, фолиранти, кукавице из последњих редова и лажне патриоте. Не дозволите то због наших погинулих и несталих другова и због вас српских хероја за сва времена.

Желим да уз пријатне тренутке дружења евоцирате успомене на херојске догађаје у којима сте учествовали уз молбу да у моје име одате почаст и свим погинулим и несталим припадницима Треће Армије и српске Војске. Свима Вама и Вашим породицама желим добро здравље и сву срећу света, поздрављам Вас јуначким и војничким поздравом „јунаци, хероји, хероји 125. моторизоване бригаде, здраво!”.

 

Ваш заувек Небојша Павковић

Килмаковски Финска, 23.09.2017.