ВЈ представила „Косметски одред мира”, јединицу која ће прва да се врати на Косово...

Удари гром приликом предаје Војне заставе. Одред као помоћ КФОР-у - „кошмару и немоћи”. Повратак војске прво је политичко, па тек онда војно питање, сматра италијански генерал.
Тај последњи 1. септембар у овом веку, осим још једног поласка ђака у нове школске разреде, званичног почетка предизборне кампање Демократске опозиције Србије и кише која нас је после вишемесечне суше напокон подсетила како стварно изгледа, остаће упамћен као дан кад је Војска Југославије јавно представила одред који ће први да се врати на простор Косова и Метохије. Наравно, после упућеног позива.

Крштено име ове јединице јесте Трећи одред специјалне намене и већином га чине припадници Војске Југославије, као и један број обучених припадника у униформама МУП-а Србије. Овај „Косметски одред мира”, како му тепају, формиран је после потписивања Војног споразума и доношење Резолуције Савета безбедности УН 1244, према којој је Војска у победи напустила, а Кфор у поразу стигао на Космет, чему има нешто више од годину дана.

Одред чини 999 људи, копнене, РВ и ПВО јединице Војске Југославије, посебне јединице МУП-а у пет родова, пешадија, оклопно-механизоване јединице, инжињерија, веза и атомско-биолошко-хемијска. У саставу одреда налази се 9,5 одсто рођених на територији Космета, у борбеним дејствима већ је учествовало 35 одсто одреда, док је на територији Космета службовало 26 одсто састава одреда. Опремљен је с 205 возила, од којих 85 борбених, 17 специјалних и 103 неборбена возила.

Остала је разумљива тајна тачног станишног овог одреда, као и зашто је изабран баш полигон на Петловом бојишту, 14 километара југозападно од Пирота, десетак километара од бугарске границе и неких 180 километра од „Свете српске земље”. Ипак, Војска је то.


- Или се Бог наљутио на Војску, или је наша армија љута на њега што јој шаље овакво време - коментарише један наш колега временске прилике на овом брду код Пирота. Киша пљушти, небо се зацрнело, готово затворило изнад наших глава.

- Почињемо - стиже команда пуковника задуженог за медије, који безуспешно покушава да велики број домаћих и страних новинара и сниматеља дотера у ред.

Стижу и гости, који заузимају место на свечаној бини. Ту су потпредседник Савезне владе Никола Шаиновић, републички министар полиције Влајко Стојиљковић, Зоран Анђелковић Баки, па савезни министар одбране генерал армије Драгољуб Ојданић, као и војни аташеи 12 земаља и представник београдске канцеларије Уједињених нација.

Смотру одреда врши генерал-пуковник Небојша Павковић, у својству личног изасланика председника СРЈ, у друштву „домаћина” генерал-потпуковника Владимира Лазаревића, команданта Треће армије, којој овај одред формацијски и припада.
- У очекивању да ће Савет безбедности УН схватити немоћ снага Кфора и Унмика и да ће, најзад, надамо се што пре, донети часну и храбру одлуку да се делови ВЈ и МУП-а Србије врате на Косово и Метохију и помогну свима којима је помоћ наше државе потребна и неопходна, ми смо одред за мировну мисију спремили на време, а сада га представљамо јавности. Апсолутно смо уверени да би одред представљао изузетну помоћ снагама УН на Космету у кошмару и немоћи у којем су се те снаге нашле - рекао је генерал Павковић, обраћајући се Косметском одреду и гостима.

Павковић је додао и да ВЈ „једноставно жели да се врати на своје, да у потпуности извршава своју уставну обавезу”, уз жељу да се сви прогнани с Космета врате на своје, као и да с њега оду они који су непозвани дошли или су дошли друге да отерају.

У својству личног изасланика председника СРЈ Слободана Милошевића, генерал Павковић је предао овом одреду војну заставу „као највиши и најчаснији симбол наше отаџбине”, коју је примио командант, генерал-пуковник Момир Вукадиновић.

Приликом предаје Војне заставе из руке у руку, небом се проломио гром, уз гласно одушевљење војника... Божји знак, само питање је какав, коментаришу новинари оглашавање природе. Дат је сигнал за почетак тактичке вежбе борбене готовости Косметског одреда под називом „Повратак 2000.” Креће прави звучни пакао од турирања свих врсти расположивих машина, тенкова, борних кола, хеликоптера, земља се тресе...

Одред је показао колико вреди и било је импресивно посматрати гађање из ручних бацача и осталих врсти наоружања, демонстрацију освајања терористичких утврђења, ваздушни десант, док је највише пажње заокупила демонстрација борилачких вештина припадника овог одреда, маскираних „фантомкама”. Бацање ножа у лутку изнад главе војника, гађање самострелом, прикази одбране од ножа и остале врло атрактивне вратоломије, као да говоре да ови момци једва чекају да се врате на Космет.

Начелник Генералштаба ВЈ, оцењујући вежбу одличном оценом, у разговору с новинарима истакао је да су сви имали прилике да виде спремност овог одреда, који очекује позив за укључење у мисију мира на Косову.

На питање да ли ће одред отићи на Косово без позива УН, Павковић је одговорио да „ми не желимо да будемо ти који ће кршити Резолуцију Савета безбедности, али да свима мора да буде јасно да све има своје границе и да Војска неће заувек немо да посматра све оно што се Србима и осталом неалбанском живљу дешава на Космету”.

Павковић је и нове маневре НАТО снага на Јадрану оценио као „још један притисак пред септембарске изборе”, али се није упуштао у тајминг презентације Косметског одреда.

Новинарска потрага за кључним одговором, „када ће бити упућен позив овом одреду за повратак”, остала је без адекватног саговорника. Сви официри изразили су наду да ће се то догодити ускоро. Можда је ипак најтачнију формулацију повратка Војске на просторе Космета дао је један италијански генерал, који је рекао: „Војска Југославије припремила је овај одред као ниједна војска на свету у оваквој ситуацији. Ипак, да ли ће се овај одред вратити на Косово, пре свега је политичко па тек онда војно питање”...