Занимљива прича о 252. „Невидљивој” Оклопној Бригади, Краљево 1999.

Неколико дана после почетка агресије донета је одлука о упућивању 252. Оклопне Бригаде из Краљева на Косово.

Марш је изведен у условима апсолутне непријатељске превласти у ваздуху и представља јединствен пример у војној историји. Подсећа на немачке транспорте тенкова према Нормандији, после искрцавања савезника, стим што је у нашем случају било успешно. Још раније, организација транспорта је поверена Потпуковнику Младену Божићу. Међутим наређење за марш је стигло изненада, за четири сата требало је попунити борбене комплете и укрцати тенкове на транспортне вагоне. Реч је о великом послу, јер када би се сва средства бригаде сврстала у једну колону, њена дужина би била преко 60км. Тачно у 22:30ч 28. марта три композиције вагона са тенковима М-84 и Т-72 и са БВП М-80 су биле спремне за покрет.

Креће прва композиција и тиме започиње четвородневно надигравање са НАТО авијацијом. Један час после поноћи први воз је заустављен у станици Лешак. Ту је саопштено да је седам километара даље поред моста пронађен радио-локатор. Чека се специјална екипа из Косовске Митровице за демонтирање. Потпуковник има строго наређење да се транспорт обавља искључиво ноћу, већ је 03:30ч. Знајући да не може на одредиште стићи у току ноћи Божић доноси одлуку о скривању све три композиције у тунелима дуж пруге. После провере дужина тунела код железничара, транспорт креће даље, без икаквих светала и сигнализације. У ваздуху је НАТО авијација. Око 06:30ч прва композиција се скрива у тунелу „Кула”, други у тунел „Павлица” и трећи у тунел „Бањска”. Око 07:00ч Потпуковник Божић одлази пешке до станице Лозиште са које успоставља везу са Генералом Лазаревићем, Командантом Приштинског Корпуса и саопштава му детаље транспорта, као и то да је колона камиона 252. Оклопне Бригаде већ стигла у Липљан. Лазаревић му говори да је битно да тенкови што пре стигну у Липљан, а затим продуже у рејон Клине, и да се што се тиче НАТО авиона потпуно свеједно да ли се транспорт обавља дању или ноћу. Божић га упознаје са наређењем да може транспорт обављати само ноћу, на шта Лазаревић одговара „види ти то Божићу...”.

Практично сва одговорност остаје на Божићу, који узимајући у обзир облачно време наређује транспорт за Липљан. Посаде улазе у тенкове и транспортере, да ако дође до авио напада спусте возила са вагона и заузму растресит распоред. Остала два воза добијају наређење да уђу у тунеле претходних композиција. Наредних три дана бригада је са девет композиција превезена на Космет, без губитака. На тај начин је пребачена једна од најмоћнијих бригада ВЈ. И поред све опреме и различитих платформи за извиђање НАТО снаге нису откриле покрет, чак шта више дуго су остали у недоумици јер су током априла из ваздуха бацани леци на којима је писало испод слике авиона А-10 који нишани тенк, „Припадници 252. Батаљона предајте се, наши авиони ће вас уништити”. Изгледа да се у НАТО штабовима сматрало да је тек један Батаљон тенкова пребачен. Четири дана након доласка Бригаде на Космет, сви мостови у Ибарској клисури су порушени.

 

Село Драгобиље, Метохија...

 

Сами припадници ВЈ који су се већ налазили на Космету, нису могли да верују својим очима, када је гвоздена коњица кренула да силази са композиција, са одушевљењем и радошћу су поздрављали саборце...